Fit pączki

Tydzień temu mieliśmy tłusty czwartek. Jeśli śledzicie ta stronę i  obecne tutaj podejście  do kwestii odżywiania, wiecie już, że jeden pączek od czasu do czasu nie zrobi nikomu krzywdy, jeśli będzie wliczony w dzienne zapotrzebowanie. Dla osób, dla których jeden to mało 😀 podaję przepis na fit pączki, które  wstawiłem na Instagramie. Są to pączki o całkiem dobrym rozkładzie makroskładników, które śmiało możemy wkomponować w naszą codzienną dietę.
Rozkład makroskładników: (8 dużych pączków, nadzienie to w sumie ok. 30g czekolady gorzkiej 70%)
  • Białko: 116g
  • Tłuszcze: 48g
  • Węglowodany: 396g
  • Kalorie: 2502kcal
Masa (8 dużych pączków):
-400g mąki pszennej
-100g płatków owsianych
-torebka proszku do pieczenia
-torebka drożdży instant
-10g tłuszczu (ja użyłem smalcu)
-2 jajka
-150g mleka 0.5%
-łyżeczka cukru (do wyrośnięcia drożdży)
-50-70 słodzików w zależności od upodobania
-250g twarogu chudego
Najpierw robimy rozczyn, mieszając ciepłe mleko z drożdżami, cukrem i słodzikiem. Później wlewamy to do reszty składników, mieszamy i ugniatamy przez ok. 10 minut do uzyskania jednolitej masy. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Nastepnie ulepiamy pojedyńcze pączki, do środka wsadzając nadzienie np. kawałki czekolady, lub dżem.
Pieczemy w piekarniku 20-30 min na 200 stopniach. Na ostatnie 5 minut możemy włączyć termoobieg, aby skórka była bardziej chrupiąca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *